Luňák červený loví v okolí Veltrus

Luňák červený na nebiZahlédli jste na obloze nezvyklou siluetu velkého dravce? Tak to mohl být luňák červený (Milvus milvus), kriticky ohrožený, a samozřejmě tedy chráněný dravý pták z čeledi jestřábovitých. Kvůli němu zastavila správa zámku Veltrusy také práce v parku, odkud těžké stroje vytahovaly pokácené a padlé stromy, takže luňák bude moci v klidu hnízdit a snad se bude i vracet. Práce se v parku mají obnovit v srpnu 2007.

Luňák červený tak trochu připomíná káně lesní. Rozpětí jeho křídel ale činí až 200 cm. Na rozdíl od káněte má štíhlá, v letu zalomená křídla a delší hluboce vidličnatý ocas. Zbarvení je rezavě červené se světlejší hlavou. V době toku, tedy v březnu, jste mohli zaslechnout i jeho hlas: hvízdavé „hieh“, a trylky „hieh hihihi hieh“.

poznámka: článek byl původně zveřejněn 24/4/07, ale na žádost odboru životního prostředí kralupského úřadu dne 27/4/07 stažen a publikován později


Ochránci se totiž obávají, že by lidi mohli na konci dubna a začátku května rušit luňáky při stavbě hnízd a snůšce vajec.

Hnízdí v dubnu až červnu v zalesněných rovinách a vrchovinách západní a jižní Evropy, na území České republiky se objevuje od roku 1976 a v roce 2006 zde hnízdilo asi 100 párů, ale postupně jejich počet roste. Hnízdo tvoří plochá kotlina z proutí vystlaná papíry i hadry umístěná v korunách stromů. Samice snáší zpravidla tři vejce, na kterých sedí sama po dobu asi čtyř týdnů, mláďata poté krmí oba rodiče po dobu asi 50 dnů.

mládě Luňáka červenéhoJeho potravu tvoří drobní obratlovci, mršiny, někdy sbírá také živočichy zabité při senoseči a na silnicích.

Luňák červený je tažný pták přezimující v jižní Evropě. V České republice v malém počtu zimuje také, často se v době mimo hnízdění slétá na společná nocoviště.

Další informace o Luňákovi červeném najdete v lexikonu naší přírody na stránkách příroda.cz, odkud jsme se svolením převzali i fotografii mláděte, a anglicky na stránkách encyklopedie Wikipedie.

Tento text byl publikován na webu Všestud.