Vypravte se s námi do Veltrus minulého století

nápis z kina: Vítáme VásV úterý 19/6/07 od 18:30 (po skončení programu v letním kině) se odehraje v sále kulturního domu promítání nazvané Historické snímky Veltrus I se Štěpánem Horálkem. Veltruský sběratel historických pohledů a dokumentů vás postupně seznámí s nejzajímavějšími kousky své sbírky (významné budovy, oslavy ve městě, povodně, zapomenuté kouty města, zámek aj.).


Obliba dobových fotografií v poslední době velice roste – vzpomeňme jen řadu projektů, které srovnávají stav českých měst a krajiny před stoletím a dnes (Letem českým světem, Znovuobjevené Krušnohoří, dětský projekt Krajina za školou a další). Dokazují, že minulost pro nás není vůbec mrtvá a zajímá všechny generace.

Štěpán Horálek vybral ze své sbírky na 500 nejzajímavějších záběrů z Veltrus od konce 19. do druhé poloviny 20. století, které jsou nesmírně zajímavým dokladem doby. Snímky, získané od mnoha sousedů a dalších nadšenců v průběhu více než desetiletí, pak rozčlenil do tří dílů. Budete je tedy moci postupně zhlédnout při třech promítáních (první proběhne 19/6/07, druhé v září nebo říjnu a cyklus završíme před Vánoci poslední „dávkou“).

Fotografie budou promítány na plátno a případně zvětšovány, aby si všichni diváci prohlédli detaily, které je zajímají. Vaše komentáře k nim jsou jen vítány – mohou obohatit poznání všech o minulosti Veltrus. Uvítáme rovněž všechny pamětníky, kteří mohou přispět vzpomínkou nebo vlastními fotkami z města.

Promítání doprovodí menší výstava, přístupná již od 18 hodin. Můžete se těšit například i na výrobky někdejších veltruských firem, předměty získané od předválečných živnostníků a další zajímavosti. Volně k dispozici bude káva a čaj, vstupné činí 20 Kč na rodinu.

Tento článek byl publikován na webu RC Havránek.