Hrad ve Veltrusech útokům odolal

Veltruský hrad odolává jednomu z útokůNevěděli jste, že Veltrusy měly nejen zámek, ale i hrad? Všem návštěvníkům akce zvané Veltruský Corvus, která proběhla v sobotu 25/8/07, to je známo. Na louce u letního kina totiž šermíři SHŠ Basilard postavili dřevěnou pevnost, která byla v průběhu dne cílem mnoha útoků.

Událost roku pro město i blízké okolí – Veltruský Corvus – se letos konala už popáté a opět přilákala stovky diváků zblízka i zdaleka. Jako obvykle proběhl Corvus za velké účasti mnoha skupin historického šermu, tentokrát i s polskou posilou, která kromě jiného zkušeně rozpůlila meloun na břiše návštěvníkově. Velká bitva ohromila také spoustu malých hošíků, kteří ji (po vyzbrojení dřevěnými meči, luky a dalšími jako-zbraněmi) dostali šanci pod vedením charismatického moderátora posléze napodobit.

odkaz na vybrané fotografie najdete na konci článku


Hudbu zastupovali spirituáloví Myšáci, Silencium, ale i tradiční irsko-keltská Asonance, tanec pak soubor Danza Alegre. Tentokrát chybělo divadélko pro děti, novinkou zase bylo promítání filmu Cesta bojovníka v přilehlém letním kině. I letos dorazila sokolnice Věra Gilová se svými opeřenci. Chuťovky jste tu ovšem potkali nejen programové: v dobové tržnici asi nejvíc příchozích zaujala sladká trdla. Pokud se den i vám líbil, neváhejte a napište to těm, kterým za Corvus vděčíme, tedy organizátorům akce: SHŠ Basilard (pod záštitou města Veltrusy). Kromě dobrého pocitu, dní náročných příprav, unavených údů a hlasivek a jiných vlastních „investic“ z toho totiž spolek „netěží“ vůbec nic.

Na louce díky laskavosti (šermujících) sousedů z kulturního domu rozbilo svůj stan také Rodinné centrum Havránek, které zde prodávalo výrobky ze svých dílen: dekorativní perníčky, batikované tašky a malované hrníčky a mističky. Veškerý výtěžek z prodeje – celkem do pokladny přibylo 2840 Kč – RC Havránek vloží na sbírkový účet (číslo účtu: 35-7000100267/0100) – Veřejná sbírka na Tajuplný ostrov – dětské hřiště v centru města Veltrusy. Na účet RC Havránek vloží také prostředky ze sbírkové kasičky, která byla po celou dobu akce na Havránkově stánku. Přesnou částku z kasičky budou organizátoři znát až po jejím oficiálním otevření.

sbírková pokladnička RC HavránekNeustále obsazené židličky u stolků, kde děti malovaly své představy dětského hřiště a za odměnu poté dostaly drobné dárky, ale i nápor u klouzaček, stanu a dalších atrakcí pro nejmenší, jsou důkazem, že Havránek nebyl na Corvu zbytečně. Dospělí se pak mohli od střídajících se členů RC Havránek dozvědět informace o chystaném hřišti, ale i o fungování rodinného centra.

Účast Havránka na akci Corvus koordinovala Lenka Šťastná, nicméně na přípravě se podíleli prakticky všichni členové. U stánku se pak vystřídalo celkem pět členů RC Havránek a s organizací na místě pomáhalo dalších sedm lidí – tři z nich současně navigovali návštěvníky, kteří zapomněli zaplatit vstupné, ke kase, kde mohli své opomenutí napravit.

Držte Havránkovi palce, aby jeho sbírka utěšeně narůstala a hřiště pro nejmenší v centru Veltrus mohlo být co nejdříve otevřeno. Přispět můžete i vy – číslo účtu znáte: 35-7000100267/0100. Předem vám děkujeme jak za finanční podporu, tak za vaše poznámky a komentáře nejen ke hřišti. Všechny nejdůležitější informace najdete vždy na webových stránkách RC Havránek.

fotografie z akce Veltruský Corvus 25/8/07

Tento článek byl publikován na webu RC Havránek.

1 komentář u „Hrad ve Veltrusech útokům odolal“

Komentáře nejsou povoleny.