Do Veltrus dorazili husité i jejich rivalové

bojovníci si dali dostaveníčko ve VeltrusíchDobu, kdy se lid vzbouřil proti „zlořádům církve“ a jeho odpor přerostl v husitské hnutí, letos připomněli organizátoři jedné z největších kulturních událostí regionu: Veltruského Corvu (na který jsme zde zvali). Letos proběhl už šestý ročník této akce a v sobotu 30/8/08 přilákal do areálu letního kina kolem 1500 platících diváků (řada dalších bohužel přišla bez placení 🙁 ). Počasí Corvu přálo a ještě ráno se mraky rozestoupily, aby se mohli husité i křižáci pořádně zapotit.

skupinová fotka bojovníkůNávštěvníci přišli nejen na bitvy a další ukázky bojů a potyček, ale také na prohlídku středověkého vojenského ležení v režii Sdružení pro historický život Via Boemia a na četné pochoutky od masitých až po sladké. Diváky zaujala i historická vojenská vozidla. O zábavu dětí se dvěma divadelními představeními postarala Jarmila Vlčková. Soutěže, hry a kreslení čekaly na nejmenší v koutku, který také letos obsadilo Rodinné centrum Havránek. Tradičním hostem byli dravci, které do Veltrus přiváží MVDr. Věra Gilová ze záchranné stanice ptáků z Dubí u České Lípy. O hudbu se tentokrát postaralo duo Elthin a také už tradiční večerní koncert skupiny Asonance zakončený ohňostrojem.

Podařenou akci zorganizovala skupina historického a scénického šermu Basilard z Kralup nad Vltavou.

Odkaz na fotogalerii a další informace najdete dále v článku.

ve stánku RC Havránek si děti mohly třeba kreslitHlavní dík patří bezesporu skupině Basilard, která je nositelem myšlenky Corvu a hlavním tahounem její realizace. Samotnému představení pro diváky předchází tvrdá práce na place. Ne všichni návštěvníci tuší, že část účastníků dorazila do Veltrus už s týdenním předstihem, aby pomohla s finální přípravou (organizace probíhá s mnohaměsíčním předstihem). Další pak zůstali, aby v neděli a následně i v pondělí pomohli s úklidem.

Přiznivci historického šermu se ale nestarali jen o sebe a o přípravu zázemí pro bitvu, ale po dohodě s Pavlem Eclerem, správcem zámku Veltrusy, uklidili také část rozsáhlého parku. Všichni bojovníci spolu se svým doprovodem v historických kostýmech, bez nichž by atmosféra nebyla úplná, přitom přijeli bez nároku na odměnu. Z výnosu akce a z příspěvků partnerů byl účastníkům pouze uhrazen benzín a strava, kterou si však účastníci sami připravovali.

vojenské historické vozyDorazili bojovníci z celých Čech, Moravy a Slezka a opět tradiční houf polských příznivců historického šermu. Počty účastníků rostou (letos jich bylo kolem 200), což je tím nejlepším dokladem, že i mezi šermíři už si Corvus vydobyl patřičné renomé. Jistě nejen oni také oceňují vtipný komentář z úst „Prokiho“ (Ladislava Prokopa), který glosoval tu souboj pygmejů (rozuměj dětí) se skutečnými bojovníky, tu zase dával rámec hlavní bitvě a mezi tím procházel po celém areálu a spolu s pomocníky se snažil, aby vše fungovalo co možná nejlépe.

Věřme, že organizátorům vydrží nadšení co nejdéle, aby Veltruský Corvus i v dalších letech zůstal příjemným zakončením letních prázdnin. Přes pozitivní hodnocení návštěvníků už sami organizátoři vidí drobné chybičky, které se samozřejmě mohou přihodit (jak píší ve vzkazníku na svém webu). Tou největší tak možná zůstává tristní stav toalet, za nějž Basilard nemůže.

Podrobný program i seznam pořadatelů a partnerů Veltruského Corvu 2008 najdete v článku, kterým jsme na Corvus zvali.

fotografie z akce Veltruský Corvus 30/8/08

6 komentářů u „Do Veltrus dorazili husité i jejich rivalové“

  1. A rovnou přidám odkaz na další fotografie. Buď měl autor na sobě brnění, nebo dlouhý objektiv (popřípadě obé 😉 ). Takže tady to je: http://gothic.rajce.idnes.cz/Corvus_2008/

    Máte-li další veřejně přístupné fotky z Corvu (nejen letošního), rovnou sem dejte odkaz a případně i napište, zda je možné fotografie použít jako ilustrace třeba k nějakému dalšímu článku. Díky.

Komentáře nejsou povoleny.