Obce bojují proti vodochodskému letišti

Petice proti rozšíření letiště VodochodyPetici Stop letišti Vodochody připravily obce a města (zatím jich je 12), které by byly případným zahájením provozu mezinárodního letiště Vodochody postižené. Na stejnojmenné webové stránce zdůrazňují pět důvodů proti letišti:
1. Soustavné poškozování zdraví
2. Soustavná a neúnosná hluková zátěž
3. Dopravní kolaps
4. Znehodnocení majetků
5. Nebezpečí z leteckého provozu pro okolí LKVO

Rozšíření stávajícího letiště plánuje investiční skupina Penta Investments, která v lednu 2007 získala vodochodskou firmu Aero i s jejím malým letištěm (označovaným zkratkou LKVO). To chce přebudovat na mezinárodní letiště, jež by konkurovalo pražské Ruzyni. Denně by mělo odbavit 141 letadel a za rok by jím prošlo na 3,5 milionu pasažérů.

V dubnu začalo zjišťovací řízení vlivů na životní prostředí (tzv. EIA) – zde lze stáhnout plné znění oznámení a připomínky dotčených organizací k němu. Penta chce prodloužit přistávací dráhu o 300 metrů, aby umožnila přistání a vzlet i těch největších dopravních letadel typu Boeing 747 a Airbus A380 s kapacitou 500 až 600 pasažérů.

2 komentáře u „Obce bojují proti vodochodskému letišti“

  1. To letiště je velmi nebezpečné nejen pro okolní obce, ale i pro Prahu. Letadla budou vzlétat a přistávat nad velkými petrochemickými provozy České rafinérské a Synthosu (bývalý Kaučuk), jen o pár kilometrů dál jsou obří zásobníky ropy firmy Mero. Pokud by nějaké letadlo do tohoto spadlo, tak to vymaže Kralupy a Veltrusy a dým a zplodiny jdou na Prahu. Ale nebojte, politici a krajští zastupitelé pak budou vyjadřovat účinnou lítost.

Komentáře nejsou povoleny.