Unilever už nechce vyrábět v Česku

logo společnosti UnileverBritsko-nizozemský výrobce potravin a spotřebního zboží, společnost Unilever, se rozhodl uzavřít svůj poslední český výrobní závod – PTZ Nelahozeves. Dosud odtamtud do prodejní sítě proudí rostlinné tuky Rama, Flora či Perla a téměř celé portfolio výrobků Hellmann’s.

Závod v Nelahozevsi zaměstnává 634 lidí, první z nich ale dostanou výpověď už v září, ostatní pak postupně až do druhého čtvrtletí příštího roku, na kdy je plánované úplné zavření továrny. Sami zaměstnanci se o ukončení provozu továrny dozvídali až poté, co firma Unilever informaci zveřejnila 16/9/09. Stejně tak se až z médií informaci dozvěděl i starosta obce Nelahozeves a místně příslušný pracovní úřad.


Firma podle svého vyjádření přesouvá výrobu kvůli zjednodušení operací, snížení nákladů a urychlení inovací. Spekuluje se o přesunu výroby do Polska. Běžní zákazníci by změnu neměli zaznamenat, protože všechny výrobky budou i nadále nacházet ve stejných baleních na pultech obchodů – jen tam budou dopravovány z jiných továren.

Ještě loni otevřela nelahozeveská továrna během jednoho víkendu dveře všem návštěvníkům, aby si mohli prohlédnout její provozy a celkem tak areálem prošly zhruba tři tisíce lidí. „Den otevřených dveří pro veřejnost pořádáme v PTZ poprvé, pravidelně jsme brány zatím otevírali jen zaměstnancům a jejich rodinám. Chceme tak seznámit naše okolí s tím, co se v Nelahozevsi vyrábí a poukázat na to, že PTZ je významným potravinářským závodem nejen v regionu, ale je to také největší závod společnosti Unilever ve střední Evropě, který má pro firmu strategický význam,“ sdělil tehdy pro ČTK výkonný ředitel společnosti Unilever Česká republika Antonín Jiroušek. Loni ještě podle ČTK firma zaměstnávala v PTZ asi 780 lidí. Zhruba 45 procent produkce závodu spotřebuje Česko a Slovensko, zbytek směřuje do zahraničí (zejména Maďarska, Německa, Polska a Rakouska).

S rušením provozů má v České republice společnost už zkušenosti, když v roce 2004 zavřela závod v Zábřehu na Moravě na Šumpersku. Tehdy přišlo o práci zhruba 300 lidí a výroba tatarky a majonéz či instantních potravin se z Moravy přesunula právě do Nelahozevsi.

Podle posledních zveřejněných výsledků za rok 2007 utržila společnost Unilever ČR téměř devět miliard korun a její zisk dosáhl 744 milionů, když oba ukazatele oproti předchozím dvěma letům narostly. Celosvětové zisky Unileveru dosáhly v roce 2008 částky 5,285 miliardy eur (134,24 miliardy korun). Ve druhém čtvrtletí 2009 se čistý zisk společnosti snížil o 17 procent na 758 milionů eur (zhruba 19,2 miliardy Kč), přitom ale tržby od dubna do konce června stouply o procento na 10,5 miliardy dolarů (asi 182 miliard Kč).

letecký pohled na závod PTZ v NelahozevsiV roce 78. výročí tak PTZ pravděpodobně skončí. Vznikla totiž v roce 1932 jako družstevní podnik na výrobu rafinovaných olejů, margarinů a mýdel. V roce 1972 se zde začala vyrábět kosmetika. Unilever získal podnik se jménem Povltavské tukové závody (PTZ) v privatizaci v roce 1992 a celý provoz modernizoval. Celkem do nelahozevského závodu investoval přes pět miliard korun. Během roku 2004 postupně utlumil výrobu mýdel a do PTZ se o rok později přesunula výroba potravin značky Hellmann´s. Jedná se např. o tatarské omáčky, majonézy, dresinky nebo kečupy. V roce 2006 byla zrušena také výroba kosmetických výrobků a namísto nich byla umístěna linka na výrobu ovocných nápojů, která byla spuštěna v lednu 2008. Tak se PTZ stala plně potravinářským podnikem, který své výrobky dodává do celé Evropy. Historie továrny se uzavře v druhém pololetí roku 2010.

1 komentář u „Unilever už nechce vyrábět v Česku“

  1. Pamatuji příchod firmy Unilever do ČR. Převzala v Nelahozevsi dobře prosperující závod a zmodernizovala ho. Na tehdejší poměry se věnovala nevídaným způsobem životnímu prostředí. Upravila vodní hospodářství, vybudovala novou kanalizaci a zejména moderní čistírnu odpadních vod.
    Je škoda těchto investic, ale hlavně lidí, kteří se závodem spojili svůj život a ztratili práci.
    Opět se ukazuje, že zahraniční firmy si řeší své domácí problémy na úkor našich lidí.

Komentáře nejsou povoleny.