První dvě obce se jednoznačně vyslovily proti letišti

Region vodochodské letiště nechce (ilustrace: www.wordle.net)První dvě referenda v obcích přímo dotčených plánovaným rozšířením letiště ve Vodochodech dopadla naprosto jednoznačně. Pouze několik jednotlivců se vyslovilo pro letiště. Plných 96 procent hlasujících obyvatel Chvatěrub (celkem má obec 437 obyvatel, 57procentní účast voličů), a dokonce 99 procent hlasujících obyvatel Zlončic (192 obyvatel, 64procentní účast voličů) je proti záměru společnosti Penta Investments, která chce stávající letiště zvětšit, aby mohlo přijímat pravidelné mezinárodní lety.

Další referenda mají následovat a s největší pravděpodobností přinesou velmi podobné výsledky. Na březen 2010 jsou místní referenda v této otázce naplánována v Panenských Břežanech, Bášti a Máslovicích. Obce v regionu se totiž sdružily v rámci petice Stop letišti Vodochody, jejíž účel je z názvu jasně patrný. Ani ekonomická krize a rozsáhlé propouštění přímo v regionu (například ve společnosti Unilever) tak obyvatele zatím nezviklaly, aby byli pro rozšíření letiště, které slibuje vytvoření pracovních míst. Penta svému záměru nadále věří a snaží se okolí přesvědčit o přínosech letiště. Firma oslovila 25 starostů měst a obcí v okolí letiště a chtěla by se s nimi v polovině března sejít a záměr projednat.

O petici Stop letišti Vodochody jsme psali v září 2009. Dnes je pod peticí podepsáno 14 obcí regionu, sedm občanských sdružení a více než 5000 občanů.