Komunální kandidátky je třeba podat do 10/8/10

komunální volbyDíky stanovení termínu podzimních voleb na pátek a sobotu 15-16/10/10 jsou jasné i další termíny související s komunálními volbami.

Jde jednak o termín pro určení počtu členů zastupitelstva: nejpozději 85 dnů před konáním voleb – tedy ve čtvrtek 22/7/10. Schválený počet musí obec zveřejnit nejpozději o dva dny později.

Ve stejném termínu – tedy 85 dnů před konáním voleb – musí také obecní úřad zveřejnit počet podpisů (vypočítává se podle počtu obyvatel – v případě sdružení nezávislých kandidátů to je sedm procent z počtu obyvatel obce či volebního obvodu) na petici pro případné nezávislé kandidáty, či sdružení nezávislých kandidátů (podepisovat smí pouze voliči a podpisy kandidátů se nezapočítávají do celkového počtu).

Termín pro samotné podávání kandidátních listin (vč. případných petičních listů) příslušnému registračnímu úřadu je stanoven na 66 dnů přede dnem voleb do 16.00 hodin – tedy na úterý 10/8/10.

Na webu Ministerstva vnitra ČR jsou podrobné informace o komunálních volbách. O termínech pro letošní volby rozhodl prezident ČR v pátek 18/6/10. Volby se tak uskuteční v nejzazším možném termínu. S ohledem na lhůty stanovené Ústavou České republiky a zákonem o volbách se totiž letošní volby mohly konat nejdříve ve dnech 24-25/9/10 a nejpozději právě 15-16/10/10.

Volba třetiny senátorů proběhne ve stejném termínu jako komunální volby, případné druhé kolo volby pak o týden později. Současnému senátorovi za okres Mělník, kterým je Jiří Nedoma z ODS, přitom letos mandát končí, takže se bude volit nový senátor.

2 komentáře u „Komunální kandidátky je třeba podat do 10/8/10“

Komentáře nejsou povoleny.