Odměny zastupitelů se pro rok 2011 snižují

ilustrace: penízeOd začátku roku 2011 mají všichni uvolnění zastupitelé a většina těch neuvolněných v České republice nižší odměny. V rámci všeobecného hledání úspor totiž došlo i na ně, když vláda schválila nařízení snižující odměny zastupitelů územních samosprávných celků v průměru o pět procent. Účinnost nařízení schváleného 7/12/10 je od začátku roku 2011, a týká se tedy již odměn za leden vyplácených v únoru.

V případě uvolněných zastupitelů je pokles odměny automatický, protože se odměna vyplácí přesně podle nařízení vlády. V případě neuvolněných zastupitelů dojde k poklesu pouze v případech, kdy byly odměny na horní hranici. U neuvolněných zastupitelů totiž nařízení stanovuje pouze maximální výši odměny, přičemž zastupitelé mohou schválit odměnu nižší – třeba i nulovou. Pokud tedy dosavadní odměna zastupitelů nepřesahuje aktuální maximální částku, nemusí zastupitelé odměny snižovat.

Podrobnější informace o odměňování zastupitelů včetně ukázek výpočtů a odkazů na zdrojové dokumenty najdete v článku na webu Chytrá obec.