Projděte se svým městem či obcí – u počítače

jak vidí náves Všestud Google Street View?Mapy Google nabízejí už několik let (od roku 2009) možnost projít se ulicemi vybraných měst. V úterý 19/6/12 se ale vedle Prahy a dalších velkých českých měst na mapě objevila celá řada dalších míst, kudy projel speciální automobil s devíti kamerami na střeše. A nevynechal ani region Dolního Povltaví. Například areál zámku Veltrusy navštívila i speciální tříkolka, takže nechybí ani možnost projít se kolem zámku.

Tento materiál vychází z článku na webu Všestud.

Díky tomu se nyní můžete projít prakticky všemi českými městy a obcemi a rozhlížet se kolem dokola prakticky odkudkoliv – stačí internet. V některých obcích jsou snímky pořízeny pouze z hlavní silnice, do dalších ulic automobil s kamerami nezajel. Někde lze při procházení mají vidět zajímavé proměny, kdy se spojují snímky nafocené v různý čas (kupříkladu v Nelahozevsi je někde most přes železniční trať celý, na jiných snímcích rozebraný – viz článek na webu Nelahozeves.info). V levém spodním rohu snímku vždy vidíte rok a měsíc jeho pořízení.

modré čáry označují místa, kudy speciální vůz projel a kde snímal fotografie pro Google Street ViewA jak na to? Na Google mapě chyťte myší panáčka v levém horním rohu mapy a posuňte ho na mapu. Když ho položíte na modrou čáru, ukáže obraz. Myší ho pak lze směrovat, ale i přibližovat atd.

Nafocený je také zámek Veltrusy (srpen 2011), který ovšem nesnímkoval speciální vůz, ale tříkolka. Peroto nechybí ani snímky z Čestného dvora. Ostatně podívejte se sami.

A kdyby vás zajímalo, jak Google snímky vtváří a jaká zařízení používá, pročtěte si jejich popis.

Zde příklad – pohled na obecní úřad Všestudy prostřednictvím Street View:

Zvětšit mapu